En flygentusiast i molnet

Då, Nu och Framtiden för Flyget

Flyga i simulator

Många människor när en dröm om att kunna flyga.

Speciellt innan flyget blev verklighet fanns en hel del pionjärer som ville lyfta upp i luften. Även om luftballongen var uppfunnen kunde en del inte nöja sig med detta utan önskade att det fanns ett snabbare sätt att ta sig genom luften. En bit in på 1900-talet blev detta möjligt och piloten var uppfunnen. Den som idag drömmer om att få styra ett plan kan mycket väl göra detta i en flygsimulator. Med nutidens teknik kan alla bli pilot i cyberrymden. Det bästa med simulator är att man inte behöver störta ner på marken från ett par tusen meters höjd i verkligheten. För den oinvigde låter det ändå svårt, hur skall man kunna sköta alla spakar och instrument?

Allting går att genomföra om man är välinstruerad.

Det finns olika sätt att köra en datorstyrd flygfarkost. Dels kan man installera program för datorn eller så kan man flyga online. Men i det sistnämnda fallet blir det mera liknande spel. För att prova på riktiga flygsimulatorer kan man besöka någon av dem som arrangerar detta för allmänheten. Till exempel på Arlanda kan man få köra en riktig Boeing i simulatorn. Man får instruktioner av riktiga piloter och det hela pågår i nästan tre timmar varav en timme i simulatorn. Men det är ganska dyrt, hela kalaset kostar nästan 4 000 kronor.

Novel Air i Gävle kan vem som helst köra flygsimulator.

Där får man sitta i en riktig förarkabin, den har G- simulering och man kan bland annat bekämpa andra plan som en stridspilot. Dessutom kan man få flyga över den plats man kommer ifrån eller annan önskad plats. Efter instruktioner får man även här en timme på sig. Är man två och hyr båda simulatorerna i en timme blir priset endast 800 kronor per person. Man kan alltså se att det skiljer sig åt prismässigt men det är olika sorters flygplan man kör. Avancerade och stora flygmaskiner blir per automatik mer kostsamma även i simulator än mindre diton.

Categories: Flygplanssimulatorer
Comment form currently closed..