En flygentusiast i molnet

Då, Nu och Framtiden för Flyget

Om mig

Hej, jag heter Janne och gillar flyg och flygteknik. Jag har pluggat på KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, men mitt intresse för flygteknik började när jag som grabb läste Illustrerad Klassiker.

Bland de första tidningarna som jag fick i mina händer var ur världsserien om flyg. Där fanns massor med läsning och beskrivningar om många plan från bröderna Wrights dubbeldäckare fram till de moderna stridsplan som fanns på femtiotalet. Med tid och engagemang byggdes mina kunskaper på med de böcker som kunde lånas på biblioteket. Visst var berättelser om äventyr och strider i luften intressanta men även tekniska faktaböcker fångade mig. Speciellt var aerodynamiken ett fördjupningsämne som med sina vetenskapligt framräknade dimensioner bestämde flygkroppens konstruktion.

Under skoltidens gång förändrades systemet till den grundskola som finns idag.

Läroverken ersattes av gymnasiet och efter denna sökte jag och kom in på tekniska högskolan i Stockholm. Beteckningen Kunglig fick skolan först under början av 90-talet. Detta genomfördes av regeringen som då hade Carl Bildt som statsminister. Det program jag sökte in på var Teknisk Fysik. Utbildningen gav en civilingenjörsexamen och en masterexamen i Flyg- och Rymdteknik. Under åttiotalet blev jag anställd av Volvo Aero Aktiebolag som idag har förändrats till GKN Aerospace Sweden AB. Jag jobbar med motorer och tillsammans med universitetet i Umeå arbetar vi med ett projekt för framtidens flygmotorer som drivs med pulsteknik. Detta är lite om min yrkesinriktning och hur jag har byggt upp den. Men vid sidan av jobbet har jag fortsatt med mitt intresse för flygkroppens dynamik och faktiskt även tagit certifikat som pilot.

Min första flygupplevelse gjorde jag som ung grabb i ett flygplan som framfördes av min farbror.

Det var ett Hornet Moth som startade från Kungsängens flygplats i Norrköping. Vi flög en rundtur på kanske en kvart men det kändes som ingenting. Jag var inte ett dugg rädd och ville genast flyga mer. Det blev en hel del flygningar med farbrodern innan jag många år senare utbildade mig i en flygskola på privat basis. Men det roliga med det första planet var att jag många år senare läste en roman som handlade om just en Hornet Moth. Min fascination för äventyrsberättelser har aldrig svalnat och denna äventyrsberättelse höll mig i ett järngrepp. Jag sträckläste Ken Folletts bok där ett ungt par flydde från Danmark till England mitt under brinnande världskrig i ett plan från första världskriget.

När det gäller hobbyn med flygplanskroppar har jag fokuserat denna i byggandet av modellplan.

Jag är med i en klubb där medlemmarna kan träffas en gång i veckan för att utbyta erfarenheter och bygga på flygplanen. Men mitt arbete gör att det blir svårt att klämma in detta intresse, varför jag har en egen verkstad till detta. Min samling av färdigbyggda projekt består nu av trettiotre olika modeller varav det främsta givetvis är en Hornet Moth biplan från första världskriget. Den är precis som i verkligheten byggd av ribbor i trä som försetts med tyg. Den har vajrar till styrning och roder. Detta är den största av mina modeller med en spännvidd på två meter. Motorn är givetvis inte av samma utförande men på ett ungefär. Detta plan har jag i hemlighet tillägnat Ken Follett.

Comment form currently closed..