En flygentusiast i molnet

Då, Nu och Framtiden för Flyget

Framtidens flygplan

Det senast utvecklade flygplanet Dreamliner kan sannerligen beskrivas som en dröm.

En Boeing 787 Dreamliner som ägs av Ethiopian Airlines landade nyligen på Arlanda. Den är framtidens plan då det är miljövänligare än andra. Flygkroppen består till största delen av kompositmaterial. Åtgången av bränsle är mindre och det är tystare påvisar de entusiaster som samlats att beskåda underverket. Dessa människor benämns ”plane-spotters” eller flygplansskådare och de jublade och tjoade. Men detta flygplan är bara början i utvecklingen, det finns betydligt större visioner.

Det mest sensationella är planerna på ett genomskinligt flygplan.

Airbus forskare menar att det är fullt möjligt att passagerarna skall kunna sitta som i en glasbur redan år 2050. Flygplanets skal kommer att vara keramiskt och genom att piloten trycker på en knapp skickas elektriska impulser ut så att flygkroppen blir genomskinligt. Absolut ingenting för den svindelbenägne alltså. Förutom detta kommer motorerna inte att sitta under vingarna vilket medför en tystare gång med placering vid bränsletankarna. Vingarna kommer att bli krökta vilket ger ytterligare bränslebesparing och dessutom kommer de inte att skymma sikten.

Flygplanets stolar formar sig efter passagerarens kropp för bättre komfort.

Dessutom kan stolen rengöra sig själv. Man får hoppas att personen i stolen inte kommer att bli tvättad också. Stolen kommer även att ha ett holografiskt media för underhållning och kontakt med omvärlden. Belysningen kommer att vara av sådan beskaffenhet att den motverkar jetlagsymtom genom att den utsöndrar hormonet melatonin som påverkar dygnsrytmen.

Utanför själva flygplanet kommer det också att ske förändringar för incheckning med mera.

Köer kommer att försvinna då en metod med molekylär skanning införs. Ögon och ansiktet blir testat och väskorna förses med digitala etiketter. Bagaget kommer därmed inte att kunna försvinna då man hela tiden kan se var det befinner sig. Passet blir ersatt med biometriska datakort. Genom skanningen väntar man sig att finna ut om det finns högriskpersoner som vill komma ombord. Det skall även gå att skilja ut potentiella smugglare. Även flygplatserna kommer att bli mera underhållsvänliga genom att olika aktiviteter och sevärdheter införs. Shopping kan man göra från interaktiva väggar. Flygresan skall därmed bli en mycket trevligare upplevelse från och med tillträdet till flygplatsen och till det att man lämnat terminalen vid ankomst.

Categories: Framtidens Flyg
Comment form currently closed..