En flygentusiast i molnet

Då, Nu och Framtiden för Flyget

Flyga till rymden

Space ship two är det flygplan som skall ta upp raketen Enterprise med turister till rymden.

Företaget Virgin Galactic satsar på att flyga upp passagerare till rymden. Detta skall göras möjligt genom att flyga upp huvudfarkosten med ett dubbelflygplan som tar den upp till 18 kilometers höjd. Där skall Enterprise gå loss från sina bärgare och tända raketerna. På detta sätt kommer man att flyga upp till cirka 100 kilometers höjd och det är där rymden börjar. Efter en kort tid däruppe kommer skeppet att återvända till marken som ett glidflygplan.

Enterprise som är mer av ett flygplan än de rymdskepp vi brukar se, kommer att ha sex passagerare och två piloter.

Ännu är projektet i försöksstadiet och för en tid sedan genomfördes det första testet med att släppa loss Enterprise. Detta gjordes på drygt 13 kilometers höjd varefter skeppet glidflög till en lyckad landning. Men fortfarande brottas man med problemet att kunna komma upp i tillräcklig höjd. Ännu felar drygt 4 kilometer för att testet skall kunna göras i full skala. Virgin Galactics ägare Sir Richard Branson hoppas på en snar start för en resa med passagerare men det troliga är att det tar ytterligare ett par år. Det krävs tillstånd av NASA och mycket bättre resultat måste uppvisas innan detta ges.

En resa upp i rymden kostar 250 000 dollar.

Så här långt är det 370 förhoppningsfulla människor som betalat för att ställa sig i incheckningskön. Dessa bokningar går till att bekosta alla prov och utveckling av projektet. Om det finns några svenskar som förhandsbokat en resa är okänt men ett svenskt reseföretag agerar som agent där man kan anmäla sig genom att betala 10 procent i avgift. Dessutom finns planer på att framtida starter även skall kunna ske i Kiruna men de första resorna kommer endast att gå från Mojaveöknen i Kalifornien. Rymdturisterna kommer att likt astronauter bli viktlösa en kort stund när farkosten några minuter kommer att ligga ute i rymden. Konstruktionen är sådan att passagerarna har utsikt åt alla håll och kommer att kunna uppleva rymden på riktigt.

Categories: Framtidens Flyg
Comment form currently closed..