En flygentusiast i molnet

Då, Nu och Framtiden för Flyget

Ballong- och segelflyg

I Sverige började man flyga luftballong år 1806.

Till en början var uppstigningarna med ballong endast för nöjes skull men kom senare att användas för expeditioner. Andrées polarexpedition 1897 är en av de mest kända av dessa äventyr. Det visade sig också att sådana resor var våghalsiga i överkant. Men många av dåtidens pionjärer brydde sig inte om farorna. Det visar alla försök med konstruktioner, den ena mer spektakulär än den andra. Dessa modiga män – det var mest manliga kandidater till försöken – kastade sig utför stup med vingar av olika material. Även de första proven med motorflyg gjordes med liv och lem som insats.

Den moderna ballongflygningen inleddes år 1967.

Man beräknar att det numer är omkring 25 000 personer som flyger med varmluftsballong. De största av dessa farkoster tar 35 passagerare. En flygning startar alltid med noggranna förberedelser och kräver ganska stort utrymme, ett större fält är mest lämpligt. När ballongen är klar fylls den med varmluft via en fläkt vilket senare övergår till brännaren. Så reser sig ballongen och pilot med passagerare hoppar in i korgen. Piloten drar på brännaren mer så att ekipaget lyfter. Man har hela tiden radioförbindelse med ett fordon som dirigeras till förväntad nedslagsplats.

Segelflyget kom till Sverige redan år 1923.

Efter att ha skaffat sig kunskaper om denna flygkonst i Tyskland kom några svenskar hem och startade segelflyg i Sverige. De främsta bland dem var Rolf Bergvik och Douglas Hamilton som kom att betyda mycket för sporten. Hamilton gjorde ett vågat försök att flyga från Danmark över till Sverige. Men detta och ett flertal försök slutade i vattnet och fick ge upp. Numer organiseras piloterna i Svenska segelflygförbundet. Det anordnas tävlingar på alla nivåer och internationellt finns både nordiska, europeiska och världsmästerskap. Den förste svenske världsmästaren blev Per-Axel Persson 1948. Två år senare då tävlingen hölls i Örebro vann återigen en svensk, Billy Nilsson. Värt att notera är att det första VM som hölls på en flygplats med reguljär flygtrafik samtidigt, var i Borlänge på Dala Airport i Borlänge 1993 med 114 deltagare.

Categories: Svensk Flyghistoria
Comment form currently closed..